bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

Belangrijkste financiële wijzigingen in 2023

16 januari 2023

Goed nieuws: de aanschaf van een woning met een NHG-hypotheek (Nationale Hypotheek Garantie) is met ingang van 2023 bereikbaarder. Ook neemt de leencapaciteit voor de meeste mensen iets toe. In dit bericht lichten we de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2023 toe.

Goed nieuws: de aanschaf van een woning met een NHG-hypotheek (Nationale Hypotheek Garantie) is met ingang van 2023 bereikbaarder. Ook neemt de leencapaciteit voor de meeste mensen iets toe. In dit bericht lichten we de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2023 toe. 

NHG-hypotheek voor meer mensen bereikbaar
De grens voor een NHG-hypotheek is per 1 januari 2023 gestegen van € 355.000,- naar € 405.000,-. Met Energie Besparende Voorzieningen – zoals extra isolatie of zonnepanelen – wordt de grens € 429.300,-. De verhoging van de NHG-grens geeft meer huizenkopers toegang tot een verantwoorde hypotheek met NHG. NHG biedt een vangnet als je bijvoorbeeld te maken krijgen met gedwongen verkoop of arbeidsongeschiktheid. Ook is een hypotheek met NHG vanwege de lage rente bijna altijd goedkoper dan een hypotheek zonder NHG.

De NHG-premie – de eenmalige kosten voor het afsluiten van een NHG-hypotheek – blijft gelijk aan 2022, namelijk 0,6% van de hypotheeksom. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG, dan kan jouw hypotheekadviseur je vertellen of dit voor jou de gunstigste optie is. Is dat het geval, dan kan er een hypotheek met NHG voor jou worden aangevraagd. Op de website van NHG lees je meer over de voorwaarden en veranderingen vanaf 1 januari 2023.

Extra leenruimte
In 2023 kunnen de meeste mensen iets meer lenen voor de aankoop van een woning. Dit komt door:

Volledig meetellen tweede inkomen. Vanaf 2023 kunnen hypotheekverstrekkers het tweede inkomen bij tweeverdieners voor 100% meetellen bij bepaling van de maximale hypotheek. In 2022 was dit nog 90%.

Meer leencapaciteit. Met een gelijkblijvende rente en de gemiddelde loonstijging van 3,7% die door het CPB wordt verwacht, kunnen de meeste huishoudens in 2023 iets meer lenen.

Starterslening: bereikbaarder maken van de eerste koopwoning
Ben je een starter en heb je een NHG-hypotheek, dan kun je in aanmerking komen voor een Starterslening van SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). Met een Starterslening kun je extra lenen om de aankoop van je eerste woning mogelijk te maken. Deze lening kun je zien als aanvulling op je hypotheek, waarbij je de eerste 3 jaar geen rente betaalt en niet hoeft af te lossen. Ruim 250 gemeenten bieden de Starterslening aan. Via de zoekfunctie op de website van SVn kun je bekijken of jouw gemeente een Starterslening aanbiedt en lees je meer over de mogelijkheden.

Sluit en geef nog een woning op
{{interestList.plots.length}}
{{plot.PlotNr}}. {{plot.PlotType}}

Tip:
Voeg meerdere
woningen toe